TAPAHTUMAKALENTERI | Tiistai, maaliskuu 26, 2019

Autuas elämän arpa perustuu Eino Leinon Helkavirsiin. Sen ovat ideoineet ja esittävät työryhmä Helka-Maria Kinnunen ja Jari Rättyä.

 

Autuas elämän arpa on tarinankerrontaa – puhetta, loitsua ja laulua. Esitys on kokonaan akustinen, siinä soivat oud (arabialainen luuttu) ja ihmisääni.

Eino Leinon uusromanttiset, myyttiset Helkavirret (1903) ovat innoittaneet taiteilijoita jo yli sadan vuoden ajan. Kansanperinteestä kumpuavat legendat ja voimallinen runokieli puhuttelevat kuulijoita ajasta toiseen. Ne todistavat ihmisen vallan- ja elämisenhimoa ja koskettavat syvältä kohtaloiden karuudessa. Meidän aikaamme tuotuina Leinon balladit ja niiden dramaattiset tapahtumat luovat viittauksen myös nykyajan levottomiin oloihin. Työryhmän Helkavirsi-tulkinnassa Leinon lumovoimaiset säkeet tuodaan lähelle. Oud, ikiaikainen tarinankertojien soitin, kuljettaa kuulijaa ajassa ja eri puolilla maailmaa – korpien huokauksiin ja aavikon tähtitaivaan alle, kärsimyksen syövereihin ja autuuden huipuille.

Mukana ovat ensimmäisestä Helkavirsiä-sarjasta runot Räikkö Räähkä, Ylermi ja Tumma sekä toisesta sarjasta runo Halla. Jari Rättyä on säveltänyt esitykseen uutta akustista musiikkia.

Yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatteri, työryhmä ja Eino Leino –seura.

 

Liput 10 euroa. Ennakkoliput kulttuuritoimistosta p. 044 7591248.