TAPAHTUMAKALENTERI | Lauantai, heinäkuu 1, 2023

ansainväliselle Haapavesi Folk Music Festivalille saapuu Yhdysvalloista uutta ja perinteistä juurimusiikkia esittävä The Horsenecks sekä Iso-Britanniasta lumoavan harmoninen vokaalitrio Lady Maisery. Italian tunnetuimpiin vähärivisten haitarien soittajiin kuuluva Filippo Gambetta tuo Haapavedelle Maestrale-trionsa ja festivaalilla esiintyy myös portugalilainen fado-tähti Liana. Festivaalin kaukaisimpiin vieraisiin lukeutuu Nepalista asti saapuva Kant dAb dAb, joka fuusioi musiikissaan niin etnisiä, perinteisiä kuin klassisiakin vaikutteita. Festivaalin päättäjäiskeikasta vastaa bulgarialainen etnobass-superyhtye Oratnitza.

Ulkomaisten artistien rinnalla festivaalilla kuullaan tietysti myös kotimaisen kansanmusiikin huippuja, joihin lukeutuvat mm. urallaan kovassa nosteessa oleva Vilma Jää, vastustamaton viuluperinteen uudistaja Polenta ja elektrofolk-yhtye Okra Playground. Populaarimman musiikin ystäviä ilahduttavat KUUMAA sekä Katri Ylander. Taiteilija Jarkko Martikainen esiintyy tällä kertaa intiimisti soolona.

Maksuttoman perjantai-iltapäivän uutuutena nautitaan konserttien lisäksi yhteislaulun ilosta, luvassa on kansanlauluja ja muita ikivihreitä. Lastenpäivä ilahduttaa hauskalla ohjelmallaan ja sen pääesiintyjänä kuullaan Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!:ta. Suurta suosiota nauttivalla Juha Hurmeen ja Tomi Alatalon Älykkään kirjallisen huumorin peruskurssilla perehdytään tällä kertaa Timo K. Mukan tuotantoon. Haapaveden kamariorkesteri useine vierailijoineen esiintyy perinteiseen tapaan kirkossa perjantai-iltana.

Teatteriryhmä Lipstikka on jo liki 20 vuoden ajan tehnyt Haapavedellä kunnianhimoista harrastajateatteria vaihtuvien ohjaajien johdolla. Ryhmän toiminnassa on alusta asti ollut mukana Jokihelmen opiston esittävien taiteiden opettaja Pia Varuhin-Palo. Lipstikka on ollut hänelle vapaa-ajan henkireikä, tarpeellinen aikuisyhteisö.

Työssään Varuhin-Palo on mm. ohjannut lasten ja nuorten tanssiteatteri TilleriTalleria. Viimeisin iso menestys oli Tyttömetsä, joka sai haltioituneen vastaanoton vierailuesityksissä Kansallisteatterissa Nuori näyttämö -hankkeen päätapahtumassa, Jyväskylän Harrastajateatterikesässä ja Hailuodon teatterifestivaaleilla. Viimeistään siinä tuli selväksi Pia Varuhin-Palon vahva, omintakeinen taiteilijuus ja kyky tuoda näkemyksensä esiin tanssin ja teatterin keinoin.

Keltainen pallo on Varuhin-Palolle uusi aluevaltaus ohjaajana. Näyttämöllä on Tyttömetsässä karaistuja nuoria tilleritallerilaisia ja Lipstikan kokeneita konkareita. Esitys kaihtaa genremääritelmiä. Onko se hulvatonta tragediaa? Vai tummia vesiä luotaava farssi? Joka tapauksessa se on vauhdikas, tunteikas ja rullaava yhdistelmä draamaa, tanssia, laulua ja villejä naisia.

Keltainen Pallo – eli suomalainen yksinäisyys

Teksti: Tuomas Timonen

Ohjaus ja koreografiat: Pia Varuhin-Palo

Laulujen ohjaus: Sanna Pirttisalo ja Sirpa Kurra

Laulujen taustanauhat: Juha Yli-Kotila

Äänet: Sauli Saastamoinen

Valot: Mika Lumiaho ja Tapio Rautio

Lavasteet: Marjut Lustig ja työryhmä

Puvustus: työryhmä

Näyttämöllä: Katariina Anttila, Satu Hartikainen, Jonna Hänninen, Miina Karvonen, Julia Laakso, Sannukka Lumiaho, Venla Murto, Aino Paananen, Pinja Pyhälä, Outi Toivola, Ronja Toivola ja Marjo Tuovila

Esitysaika la 1.7. klo 16

Kulttuurikeskus Kirnu, Juustomäentie 11

Ikäsuositus 13+

Lippuhinnat: 15€/20€, Haapavesi Folkin viikonloppurannekkeen haltijoille 10 €/15€

Lippuvaraukset teatterilipstikka@gmail.com