Digitaalinen sote-keskus käytössä Haapavedellä

Digitaalinen sote-keskus - vaihtoehto arkeasi helpottamaan

 

Digitaalinen sote-keskus on verkossa toimiva sosiaali- ja terveyskeskus. Palvelun tavoitteena on tuoda vaihtoehto terveyskeskuksessa asioimiselle, ei korvata olemassa olevia palveluita. Digitaalinen sote-keskus on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7-21 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä kello 8-18.

Digitaalisen sote-keskuksen chat-vastaanotolla voit asioida, kun oireesi eivät vaadi fyysistä tutkimusta. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset infektiot, kuten pitkittynyt nuha tai yskä, iho-oireet, sukupuolitaudit, virstatieinfektio tai silmätulehdus. Myös erilaiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat tai lyhyen sairasloman tarpeen arviointi voidaan tehdä digitaalisen sote-keskuksen kautta. Ammattilainen tekee sinulle hoidon tarpeen arvion ja ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin toiselle ammattilaiselle.

 

Digitaalinen sote-keskus löytyy Pohteen verkkosivuilta ja siellä voi asioida seuraavasti:

1. Avaa Digitaalinen sote-keskus klikkaamalla sivun alalaidassa olevaa chat-keskusteluikkunaa ja valitse chat-vastaanotto.

2. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

3. Kerro hoitajalle tilanteestasi chatissa. Saat hoito-ohjeet tai sinut ohjataan tarvittaessa hoitajan tai lääkärin videovastaanotolle.

 

Digitaaliseen sote-keskukseen pääsee myös Omaolon kautta tekemällä ensin oirearvion, joka antaa oireisiin sopivan arvion hoidon tarpeesta. Oirearvio yhdistää asiakkaan tarvittaessa ammattilaiselle tai ajanvaraukseen, ja heillä on käytössään Omaolossa tehty oirearviointi. Omaolon terveystarkastuksen täyttämällä voit lähettää tulokset elintapaohjaajalle ja aloittaa terveytesi tueksi etänä toteutettavan etäelintapaohjauksen.

Digitaalisen sote-keskuksen lääkärikäynnit kerryttävät kolmen vuosittaisen maksullisen käynnin määrää. Asiakasmaksu on 15 % pienempi kuin perinteisessä sosiaali- ja terveyskeskuksessa. Asiakasmaksuja ei peritä hoitajakäynneistä eikä alle 18-vuotiailta. Digitaalisen sote-keskuksessa voi asioida myös huollettavan alle 12-vuotiaan lapsen tai yli 18-vuotiaan läheisen puolesta, mikäli valtuudet puolesta asiointiin on myönnetty Suomi.fi-palvelussa. Lisätietoja esimerkiksi mielenterveys-chatista ja päästövähennyksistä löydät täältä: Digitaalinen sote-keskus - Pohde

Digitaalinen sote-keskus on osa hyvinvointialueen uutta järjestämissuunnitelmaa, ja se otetaan käyttöön osana sotepalvelujen uudistamista. Palvelu laajenee vaiheittain koko Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.