Tiedote Haapaveden kaupungin asukkaille 7.5.2020

Suomen hallitus linjasi neuvottelussaan 3.–4. toukokuuta toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-linjasi-suunnitelmasta-koronakriisin-hallinnan-hybridistrategiaksi-ja-rajoitusten-vaiheittaisesta-purkamisesta

Haapaveden kaupunki toivoo kaikille asukkaille malttia ja rauhallisuutta. Tämänhetkisen tiedon mukaan (7.5.2020) Haapaveden kaupungin/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella ei ole todettuja koronavirusinfektioita. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti. Nauti ulkoilusta ja muista turvaetäisyydet. Huolehdi käsihygieniasta sekä itsesi ja lähimmäisesi terveydestä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut, Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi

Hallituksen määräämät rajoitustoimet ovat tehonneet hyvin ja epidemia on tällä hetkellä rauhallisessa vaiheessa. Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä on tehty valmiuslain mukaisia varautumistoimia muun muassa perehdyttämällä henkilökuntaa valmiuslain mukaisiin kriittisiin toimiin sekä muihin tehtäviin. Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen toimintaa normalisoidaan vähitellen epidemiatilanteen niin salliessa. Toivomme, että käytätte varatut vastaanotto- ja hoitoajat. Tiedotamme asiasta tarkemmin, kun saamme tarkempia ohjeita Sosiaali- ja terveysministeriöltä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Aluehallintovirastolta ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä.
Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen tiedotteet koronaviruksesta http://www.sotehelmi.fi/


Koronavirustilanne 6.5.2020

Koronavirusepidemiassa on menossa suvantovaihe. 5.5.20 Suomessa ollut 5412 varmistettua koronavirustartuntatapausta, lisäystä edelliseen päivään 85 tautitapausta. Tautiin on kuollut 246 ihmistä, lisäystä edelliseen päivään 6. Pohjois-Pohjanmaalla ollut 128 tautitapausta, luvussa ei lisäystä edelliseen päivään, ilmaantuvuus 31,2 / 100000 asukasta. Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi noudattaa valtakunnallista linjausta eikä tiedota mahdollisista tartunnan saaneista tarkemmin. THL on avannut karttasovelluksen, jossa se ilmoittaa tartuntatapaukset kunnittain, mikäli laboratoriotestein todettuja tartuntoja on kunnassa 5 tai enemmän. 5.5.20 OYS:n erityisvastuualueella sairaalahoidossa ollut 17 koronapotilasta, joista tehohoidossa 6 potilasta, 9 kuollut epidemian aikana.
Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella koko henkilökunta käyttää hengityssuojaimia työskennellessään vanhusten hoitolaitoksissa ja kehitysvammahuollon yksiköissä. Jos hoitokotiin tulee uusi asukas, häntä hoidetaan 2 viikkoa karanteeninomaisesti. Nämä ohjeet on annettu myös alueella sijaitseviin yksityisiin hoitolaitoksiin.
Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut laajamittaisen testaamiskäytännön valtakunnallisesti ja koronatestiin pääsevät kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla oireiden (kuume, yskä, hengenahdistus, flunssa, lihaskivut, pahoinvointi, ripuli) perusteella epäillään koronavirusinfektiota. Tavoitteena on, että tartuntaketjut saadaan pysäytettyä.
Nyt on erityisen tärkeää, että kaikki Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueen asukkaat noudattavat kansallisia linjauksia ja ohjeita infektioiden leviämisen estämiseksi. Huolellinen käsihygienia, oikeaoppinen yskiminen, aivastelu ja niistäminen sekä sosiaalisten kontaktien välttäminen ja turvaväleistä huolehtiminen ovat tehokkaita keinoja hillitä viruksen leviämistä. Riski menehtyä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on yli 70-vuotiailla yli 300-kertainen verrattuna esim. 20-30 -vuotiaaseen, jonka vuoksi yli 70-vuotiaiden ikääntyvien kohdalla suositellaan edelleen välttämään fyysisiä kontakteja. Riskiryhmiin kuuluvien on syytä pysyä kotona kuitenkin huolehtien perussairauksien hyvästä hoidosta ja hakeutumisesta tarvittaessa kiireelliseen sairaanhoitoon.

Koulutus ja varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksessa siirrytään normaalitoimintaan ja peruskoulut siirtyvät lähiopetukseen 14.5. alkaen.
Varhaiskasvatuksen maksuhyvitys jatkuu 31.7.2020 asti, mikäli lapsi on poissa päiväkodista / perhepäivähoidosta. Poissaolosta on ilmoitettava annetun ohjeen mukaisesti päiväkodin johtajalle / perhepäivähoidon ohjaajalle sähköpostitse.
Lukion opetus jatkuu valtioneuvoston suosituksen mukaisesti etäopetuksena lukuvuoden loppuun asti. Kevään ylioppilaiden juhlat pidetään la 29.8.
Koulujen ja varhaiskasvatuksen täysimittaiseen avautumiseen varaudutaan Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaisesti lisäämällä oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuutta lisääviä toimia. Näitä toimia ovat mm. aikataulujen porrastukset, väljempien tilojen käyttö ja hygieniatason kohottaminen. Koulua pidetään normaalin työjärjestyksen mukaan ja tavalliset poissaolosäännöt ovat voimassa.
Riskiryhmiin kuuluvien osalta on tiedotettu menettelytavoista huoltajille erikseen Wilman kautta.
Koulukuljetuksiin voi tulla muutoksia joillakin suunnilla. Mahdollisista kuljetusmuutoksista tiedotetaan niitä koskeville tahoille erikseen.
Kukin koulu ja päivähoidon yksikkö tiedottaa omalta osaltaan tarkemmin huoltajille, lapsille ja henkilökunnalle yksikkökohtaisista ohjeistuksista.
Mikäli oppilaalla on sairastumiseen viittaavia oireita niin kouluun ei pidä tulla.
Kouluun ja esikouluun tutustumiset korvataan videoviesteillä, jotka löytyvät kaupungin ja koulujen kotisivuilta.

Vapaa-aikapalvelut

Vapaa-aikapalvelujen harrastuspaikkoja (esim. liikuntahalli, uimahalli ja nuorisotilat) avataan 1.6. alkaen ottaen huomioon valtakunnalliset suositukset. Aukioloajoista ja muista ohjeista tiedotetaan, kun Aluehallintovirasto antaa tarkemmat ohjeistukset asiakasmääristä, turvaetäisyyksistä ja hygieniasta.

Kirjastopalvelut

Kirjaston tilat avataan 1.6. alkaen ja kirjastoauto lähtee reiteille samaan aikaan niillä ohjeistuksilla, jotka Aluehallintovirasto antaa. Siihen saakka kirjastopalvelut toimivat ns. Take away -palveluna eli soittamalla, sähköpostitse tai verkkokirjaston kautta voi varata aineistoa, joka lainataan asiakkaan kortilla, pakataan muovikassiin ja asiakas noutaa sovittuna aikana kirjaston ovelta. Kirjaston asiakaspalvelu toimii 1.6. saakka 9-17. Palautusluukku on käytössä.

Jokihelmen opiston palvelut

Valtioneuvoston 4.5.2020 linjauksen mukaan vapaata sivistystyötä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5.2020 asti. Torstaista 14.5.2020 alkaen kansalaisopiston lähiopetukseen ja tiloihin on mahdollista palata hallitusti ja porrastetusti. Tilojen käyttöä opetukseen hallitaan tartuntatautilain mukaisilla toimenpiteillä. Valtioneuvosto suosittelee etäopetuksen jatkamista lukukauden loppuun. Jokihelmen opiston Taiteen perusopetus jatkuu etäopetuksella kurssisuunnitelmien mukaisesti.
Jokihelmen opisto haluaa toimia vastuullisesti ja noudattaa valtioneuvoston asettamia ohjeistuksia. Vapaan sivistystyön kesäkursseilla ja kutomoissa noudatetaan erityistä hygieniaa ja fyysisen etäisyyden kunnioittamista STM:n, THL:n ja AVI:n sekä Haapaveden kaupungin ohjeiden mukaisesti asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Noudatamme 10 henkilön kokoontumisrajoituksia 31.5.2020 saakka ja 50 henkilön rajoitusta 1.6.2020 alkaen.
Yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia suositellaan edelleen välttämään fyysistä kontaktia omaa harkintaa ja yleisiä toimintaohjeita noudattaen.
Taideaineiden opettajat organisoivat lukuvuoden aikana tehtyjen oppilastöiden jakamisen ja tiedottavat siitä suoraan kurssilaisille.

Työllisyyspalvelut ja kuntouttava työtoiminta, kauppapalvelu

Haapaveden kaupungin työpaja avautuu porrastetusti 1.6 alkaen. Työllisyyspalveluiden henkilökunta on parhaiten saavutettavissa puhelimitse ja sähköpostitse arkipäivisin. Haapaveden kaupungin työllisyyskoordinaattori on tavoitettavissa tiistaista torstaihin.
Virikevieraat ja kylätalkkarit-hanke tarjoaa edelleen kylätalkkaripalveluita hygieniasäädökset huomioiden, mutta virikeohjaustoiminta on tauolla toistaiseksi.
Kauppapalvelu yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille jatkaa toimintaansa toistaiseksi. Palvelu toimii puhelinnumerossa 044 7591 429 ma-pe klo 8-13.

Kaupungintalon palvelut

Kaupungintalo pysyy suljettuna heinäkuun 2020 loppuun saakka. Palvelut ajanvarauksella pääsääntöisesti etäyhteyksillä.
Toimielinten kokoukset jatkuvat etäkokouksina/hybridimallilla.


Kaupungin puolesta kaikki asiaan liittyvät lausunnot antaa vs. kaupunginjohtaja Marjukka Manninen ja lääketieteelliset lausunnot johtava ylilääkäri Anne Niemelä.


Haapaveden kaupungin johtoryhmä

 

Linkki tiedotteeseen: /sites/haapavesi.fi/files/Tiedote%20Haapaveden%20kaupungin%20asukkaille%207.5.2020.pdf